VIDEO | Tehnologie „Himars”, trimisă de americani în Ucraina (DOCUMENTAR)

Publicat: 02/06/2022, 19:00
Actualizat: 02/06/2022, 19:21

Statele Unite le vor furniza ucrainenilor sisteme de rachete și muniții mai avansate care le vor permite să lovească cu mai multă precizie țintele-cheie de pe câmpul de luptă. Acesta a fost mesajul președintelui american Joe Biden, publicat în The New York Times.

El susține că „obiectivul Americii este simplu: Vrem să vedem o Ucraină democratică, independentă, suverană și prosperă cu mijloacele de a descuraja și a se apăra de orice agresiune suplimentară”.

Joe Biden a subliniat că SUA nu caută un război între NATO și Rusia. Oficialii ucraineni, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, au solicitat în mod repetat Statelor Unite să le furnizeze lansatoare multiple de rachete cu rază lungă despre care spun că ar putea întoarce soarta războiului datorită capacității lor de a lovi ținte aflate la mare distanță.

Analiștii militari au susținut că atacurile cu astfel de rachete, împotriva țintelor care oferă sprijin logistic forțelor armate ruse, precum depozitele de muniții și combustibil, ar putea paraliza abilitatea Moscovei de a desfășura alte noi acțiuni ofensive.

Cu toate acestea, SUA vor trimite Ucrainei sisteme HIMARS, însă doar rachete cu rază medie. Oficialii din administrația de la Washington au susținut, în mai multe rânduri, că sistemele de rachete care vor fi trimise Ucrainei nu vor fi folosite pentru a lovi teritoriul Rusiei.

„Nu încurajăm sau oferim mijloacele Ucrainei de a lovi dincolo de granițele sale”, a subliniat unul dintre oficiali.

Cu muniții ghidate de precizie și o rază de acțiune mai mare decât armele desfășurate în prezent de Ucraina, lansatoarele de rachete multiple reprezintă o îmbunătățire importantă într-un moment în care ucrainenii se luptă cu artileria rusă în estul țării.

Himars este un sistem mobil de lansatoare de rachete care poate lansa mai multe rachete simultan. Acestea pot lovi ținte aflate la o distanță de aproximativ 80 de kilometri.

Sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate este un lansator de rachete multiplă ușor dezvoltat la sfârșitul anilor 1990 pentru armata Statelor Unite, montat pe un cadru standard de camion Army M1140.

Bateriile HIMARS pot transporta șase rachete ghidate de 227 de milimetri sau o rachetă tactică ATACMS, de dimensiuni mai mari.

Rachetele HIMARS, ghidate prin GPS, au o rază de acțiune de două ori mai mare decât cea a bateriilor M777 trimise recent de americani forțelor ucrainene. Chiar și așa, americanii au ținut să limiteze raza de acțiune a rachetelor trimise.

Dacă SUA ar furniza ATACMS, ei ar avea, teoretic, capacitatea de a lovi principalele centre urbane și baze militare rusești, inclusiv aerodromurile de unde sunt lansate atacurile asupra Ucrainei.

„Ucrainenii au dat asigurări că nu vor folosi aceste sisteme împotriva teritoriului rus”, a spus un oficial american.

Așadar, unitățile Himars poartă un pod preîncărcat de șase rachete ghidate de 227 mm (M270 poartă două poduri) sau un pod mare încărcat cu o rachetă tactică ATACMS (Army Tactical Missile System).

SUA nu vor furniza Ucrainei ATACMS, care are o autonomie de 300 km. Cu un echipaj mic, Himars pot scoate un pod uzat și pot încărca unul nou în câteva minute, fără ca alte vehicule să ajute. Echipajele vor avea nevoie de ceva pregătire.

Unii experți cred că sistemele Himars ar putea schimba echilibrul puterii militare pe teren, în condițiile în care armata ucraineană pare să se retragă în Donbas în fața Moscovei. Alți analiști sunt mai prudenți cu privire la impactul unei astfel de arme după mai mult de trei luni de război.

Joe Biden susține că va continua să coopereze cu aliații și partenerii cu privire la sancțiunile rusești și vor continua să furnizeze Ucrainei armament avansat, inclusiv rachetele antitanc Javelin, rachetele antiaeriene Stinger, sistemele puternice de artilerie și rachete de precizie, dar și radare, drone, elicoptere Mi-17 și muniție.

„Deși nu sunt de acord cu domnul Putin și consider că acțiunile sale sunt scandaloase, Statele Unite nu vor încerca să provoace înlăturarea lui de la putere la Moscova. Atâta timp cât Statele Unite sau aliații noștri nu sunt atacați, nu vom fi direct implicați în acest conflict, fie prin trimiterea de trupe americane la luptă în Ucraina, fie prin atacarea forțelor ruse”, a susținut Joe Biden.

Un oficial american susține că deși Statele Unite nu doresc să prelungească războiul, consideră că este vital ca Rusia „să plătească un preț pentru acțiunile sale”, altfel vor trimite un mesaj altor potențiali agresori că pot lua un teritoriu cu forța.

Este al 11-lea pachet aprobat până acum, iar armamentul va fi primul care va valorifica cele 40 de miliarde de dolari în asistență economică și de securitate adoptate recent de Congres.

Sistemele de rachete ar face parte din autoritatea de retragere a Pentagonului, implicând preluarea armelor din inventarul SUA și introducerea lor rapidă în Ucraina.

Trupele ucrainene ar avea nevoie, de asemenea, de pregătire pentru noile sisteme, care ar putea dura cel puțin o săptămână sau două. Administrația Biden a trimis deja Ucrainei 4,5 miliarde de dolari sub formă de ajutor militar de când a început războiul în luna februarie.

Cu toate acestea, Rusia a criticat aspru decizia SUA de a furniza sistemele de rachete și muniții Ucrainei.

„Credem că SUA aruncă în mod deliberat petrol pe foc. În mod evident, SUA susțin linia că vor lupta împotriva Rusiei până la ultimul ucrainean”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Anterior, adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, a declarat agenției de presă de stat RIA Novosti că Moscova vede ajutorul militar al SUA pentru Ucraina „extrem de negativ”.

Riabkov susține că „orice transport de arme care continuă, care este în creștere, crește riscurile unei astfel de dezvoltări”…

El continuă să acuze Washingtonul, pentru escaladarea ostilităților din Ucraina și spune că SUA nu fac nimic în interesul de a găsi vreo soluție.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat. Care sunt țările afectate
Meteorologii EaseWeather anunță o lună decembrie cum n-a mai fost, în București. Câte zile ninge
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Cele mai mari gafe făcute de prezidențiabili la dezbaterea Digi24. Unde au „comis-o” Lasconi, Geoană,...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
Acești pensionari români vor primi pensii mărite la 6.720 lei, începând cu 1 ianuarie 2025
Accidentul din Panciu a fost filmat. Alexandra şi Gabriel au murit carbonizaţi în maşină, la...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
EXCLUSIV | De ce a fost înmormântat Silviu Prigoană noaptea, deși e ilegal: „A intrat...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Sprijinul Ungariei pentru Rusia atrage critici dure din partea Poloniei
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Mihai Găinușă a rămas șomer. Ce mai poate să facă
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Megan Fox, primele imagini cu ea însărcinată. Cum s-a fotografiat iubita lui MKG
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Sala Regelui Arthur este cu 4.000 de ani mai veche decât s-a crezut până acum